Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Blog
2018.09.23 08:21

Elektromos kerékpár akkumulátor | Újrahasznosítás

Miért hasznosítsunk újra?

A leggyakrabban felhozott érv az újrahasznosítás mellett az, hogy ezzel csökkenthetjük a végeláthatatlan szemét és hulladéklerakását az embernek.  A hulladéklerakás súlyos lég és vízszennyeződéshez vezet mindamellett hogy költséges. Sőt mi több, az újrahasznosítás visszafoghatja a nyersanyagok drágulását. Ezen felül az újrahasznosítás jóvan kedvezőbb környezetvédelmi szempontból és csökkentheti az energiafelhasználást.

 

Az ólomsavas akkumulátorokat széles körben használják elektromos járművekben és biciklikben. Felhasználásuk világszerte nő, főleg fejlett országokba, mint Kína, az USA, és az Európai Unió tagállamai. Az ezekben az akkumulátorokban található ón újrahasznosítása nagyon jövedelmező üzlet lehet, ha rendeltetésszerűen működik, ami nem csak a természete erőforrások megvédése érdekében hanem a környezetszennyezés mértékének minimalizálása érdekében is fontos.

Az elmúlt húsz évben a nemzetközi ólompiac Kínában összpontosul, ami egyeben nem csak a világ legnagyobb ólom kitermelője hanem a legnagyobb felhasználója is lett. Kínában, az ólom-savas akkumulátorokat főleg járművekben és szolár készülékekben használják.

Ólom-savas akkumulátorok

Tipikusan, az ólomsavas akkumulátorok körülbelül 8 kilógramm savat és 5,5 liter kénsavat tartalmaznak. A helytelenül tárolt savas-zselés akkumulátorok elszulfátosodhatnak, mely közben ólmot és savat eresztenek ki, ami bekerülhet a földbe, ahol szennyezheti a talajt és a talaj alatti vizeket.

Az ólom-savas akkumulátor egy nagyon összetett gyártmány, ami több alkotóelemből áll. Fő összetevői:

 1.  Aktív tömeg
  1. Anód ( negatív elektróda ) mely Pb-ből áll
  2. Katód ( pozitív elektród ) meg PbO2 -ből áll
 2. Fémes rácsok, fémes csatlakozások
 3. Elektrolit ( a H2SO4 vizes oldata )
 4. Polipropilén doboz
 5. Egyéb alkotórészek ( fa, papír, PVC )

Egy redox reakció során, kémiai energia elektromos energiává alakul át és oldhatatlan PbSO4 alakul Pb-ből és vízből. Fontos karakterisztikái az ólom-zselés akkumulátoroknak: magas hőtartományban képes hatásosan működni; alacsony költség, gondozásmentes ; biztonsági zár, hosszú élettartam , alacsony önmerítési arány. Egy új ólom-zselés akkumulátor körülbelól 60% és 80%-ban tartalmaz újrahasznosított komponenseket.

Az elektromos kerékpár ( AGM ) akkumulátorok újrahasznosítása öt alapvető részből áll:

Az akkumulátor újrahasznosítás állomásai

 

Az akkumulátort egy kalapácsos daráló darabokra töri

A törött akkudarabok egy üstbe kerülnek, ahol az ólom és más nehézfémek a aljára süllyednek, míg a műanyag a felszínre jön. Ebben a helyzetben a polipropilén darabokat elkaparják és leszívják a folyadékokat, így csak az ólom és a nehézfémek maradnak. Minden egyes anyag különböző járatokba mennek. Mi a műanyag járatával kezdjük.

Műanyag

A polipropilén darabokat elmosva és tisztára szárítva a műanyag újrahasznosítóba kerül, ahol a darabokat egymásba olvasztják egy "majdnem folyékony" állapotban. Az olvadt műanyag egy gépbe kerül, ami az apró műanyag golyókat egyforma nagyságúra formálja. Ezek a golyók kerülnek majd az akkumulátor doboz gyártójához, és a folyamat elölről kezdődik.

Ólom

Az ólom rácsokat, ólom oxidokat és más ólommal bevont részeket  megtisztítják egy újra egymásba olvasztják. Az olvadt ólmot öntvény öntőformába teszik. A nehezebb öntőformák körülbelül 900 kilógrammot, míg a könyebbek 30 kilógrammot nyomnak. Pár perc után, a szennyeződés a felszínre jön, ahol leszedik az ólomról és hagyják kihülni az öltvényt.

Amikor kihültek, az öntvények az akkumulátor gyártóhoz kerülnek, ahol újraolvasszák őket és új ólom lemezeket gyártanak belőlük új akkumulátorokhoz.

Kénsav

Régi akkumulátor sav két féle módon kezelhető.

A savat semlegesítik egy ipari vegyülettel, ami hasonlít a szódabikarbónához. Ez a savat vízzé alakítja. A vizet ezután kezelik, tisztítják, és ellenőrzik, hogy biztosan megfelel-e a minősége. Ezután belevezetik a csatornarendszerbe.

Másik módja a sav kezelésének, az hogy nátrium-szulfáttá alakítják, ami egy szagtalan fehér por, amit mosószerekben használnak. Ezen folyamatok által lesz egy látszólag hulladékból újra egy hasznos termék

Az alábbi videó képeken szemlélteti az egész folyamatot.

Mi a helyzet az újrahasznosítással Magyarországon?

Fontos tanulság!

Soha ne dobjuk el az elhasználódott, felpúposodott elektromos kerékpár akkumulátort!

Vigyük el a legközelebbi akkumulátor gyűjtő helyiségbe!

A szakszerű elektromos kerékpár szervizek rendelkeznek akkumulátor tároló dobozzal!

Források

http://www.electrochemsci.org/papers/vol8/80506457.pdf http://www.transportation.anl.gov/pdfs/B/809.PDF

Termékek

 • 36V elektromos kerékpár akkumulátor csomag 12V 12Ah ( 3 db 6-DZM-10 ) 29,700 Ft 29,100 Ft Áfás ár
 • 48V elektromos kerékpár akkumulátor csomag ( 4db 6-DZM-10 ) 39,600 Ft 38,800 Ft Áfás ár
 • 24V elektromos kerékpár akkumulátor csomag ( 2db 6-DZM-10) 19,800 Ft 19,400 Ft Áfás ár
Webáruház készítés