Hipertóniás szempanaszok


hipertóniás szempanaszok

Anya, hasogat a fejem! Műtét után magas vérnyomás is gyakori lehet a migrén, vagy a tenziós fejfájás, de akár fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától megtudhatja, hogy bizony a szem hipertóniás szempanaszok bevérzése is jelezhet hipertóniás szempanaszok vérnyomást. Kevésbé ismert figyelmeztető jel A szem kisebb-nagyobb bevérzése mindennapos kellemetlenség, amit elsősorban a túl sok monitornézés, szél, illetve valamilyen fertőzés okoz.

Család-barát: Szívritmuszavar

Amennyiben múló kellemetlenségről van szó, és nem jelentkezik túl gyakran, valószínűleg banális probléma áll a hátterében, ám ha sűrűn hipertóniás szempanaszok válik a szeme, érdemes utánajárni, mi okozhatja a panaszt. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája szerint, ha gyakran előfordul a probléma, érdemes vérnyomás-emelkedésre gyanakodni, amire olykor egyedül a szemtünet hívja fel a figyelmet. Mivel azonban a szemprobléma mögött számtalan más ok is meghúzódhat, csak kevesen gondolnak hipertóniára, pedig mind a tartósan fennálló magas vérnyomás, mind pedig a hirtelen kiugró értékek produkálhatnak hasonló szempanaszokat.

hipertóniás szempanaszok

A szem bevérzésének oka ebben az esetben a hipertónia érkárosító hatásán alapszik. A tartós vérnyomás-emelkedés az ér belső felszínén apró sérüléseket, belső egyenetlenségeket hoz létre. Emiatt rossz esetben akár kis vérrögök is képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés hipertóniás szempanaszok be.

hipertóniás szempanaszok

Nem csak a szemben következhet be vérzés Fontos megjegyezni, hogy a magas vérnyomás nem csak a szemben, hanem a test bármely részén található ereket tönkreteszi. Éppen ezért kezeletlen esetben a probléma könnyen vezethet hipertóniás szempanaszok, szívinfarktushoz, esetleg stroke-hoz.

Hogy a súlyosabb szövődményeket elkerülhesse, érdemes rendszeresen megmérnie otthon a vérnyomását, még akkor is, ha egészségesnek érzi magát, hiszen a felismerés az első lépés a gyógyuláshoz.

hipertóniás szempanaszok

Amennyiben bebizonyosodik a magasvérnyomás-betegség, úgy megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással sokat tehet az egészségéért és az értékek csökkentéséért. Ezáltal nem csak az apró, ám annál kellemetlenebb tünetektől szabadulhat meg, de megelőzheti a hipertónia okozta súlyos szövődmények kialakulását is!

hipertóniás szempanaszok

Forrás: Trombózisközpont.