Hipnotikus hipertónia, magasvernyomas.lap.hu


Nyomtatás Újabb megerősítést nyert, hogy szemben azok vélekedésével, akik szerint a hipnózis csupán társas behódolás, a hipnotikus szuggesztióknak valódi hatásuk lehet az agyműködésre… A legérdekesebb, hogy a hipnózis által olyan agyi folyamatok is megváltoztathatók, amelyek a leginkább berögzült mentális szokások mögött állnak.

hipnotikus hipertónia

Amir Raz Weill Medical College of Cornell University, New York kimutatta, hogy a hipnotikus szuggesztió az emberek egy részénél olyan automatikus folyamatokat is hatálytalaníthat, mint például az anyanyelven való olvasás.

A ilyen képességekre jellemző, hogy amikor elsajátítjuk őket, még egyáltalán nem automatikusak, de néhány év után erőfeszítés-mentessé válnak, sőt, megfelelő inger jelenlétében igen nehéz kikapcsolni őket.

Így ha megjelenik egy saját nyelvünkön írott szöveg, már olvassuk is, és nem tudjuk akaratlagosan értelmetlen karaktereknek látni a szavakat.

A rovat további cikkei

Ám mint kiderült, hipnózis hatására — legalábbis némelyek közülünk — mégis elfelejthetik olvasni-tudásukat! Raz 8 erősen és 8 gyengén hipnotizálható hipnábilis személlyel végeztetett el egy, a Stroop-teszthez hasonló feladatot.

A Stroop-tesztben színes betűkkel írt szavak színét kell egymás után megnevezni. Ezt azonban nehezíti, hogy a szavak maguk is színnevek, és általában nem azoké a színeké, amelyekkel a szót leírták.

 • A magas vérnyomás pszichoszomatikus hátterének kezelése |
 • A gyermekorvosként dolgozó orvos, aki egyben az amerikai Orvosi Hipnózistársaság korábbi elnöke, jelenleg a New York-i Center for Applied Psychophysiology and Self-regulation igazgatója, állításának működési mechanizmusát is elemzi — számol be róla az otszonline.
 • Kalcium d3 magas vérnyomás esetén
 • Bioptron és magas vérnyomás
 • Vese magas vérnyomás fórum
 • "Új szintre emelhetné az egészségügyi ellátást"
 • Térkép-Kontakt Érszűkület fokozó tényezők Az érszűkület  nem egyik napról a másikra alakul ki a szervezetben.

Minél jobban ki tudjuk kapcsolni az automatikus olvasást, annál jobban teljesítünk a teszten. Raz szót villantott fel a résztvevőknek. Hipnotikus hipertónia szavak egyharmada szín szempontjából semleges volt, pl.

hipnotikus hipertónia

Miután a hipnózis véget ért, a kísérletvezető kb. Az erősen hipnábilisok hipnotikus hipertónia hipnózis alatt kapott poszthipnotikus szuggesztió hatására idegennek látták a szavakat, és mivel csak a színeket észlelték, nagyon könnyen megnevezték őket.

hipnotikus hipertónia

A kevésbé hipnábilisok, ahogy az várható volt, éppúgy fennakadtak az inkongruens szavakon, mint korábban. Hozzájuk képest az erősen hipnábilisok 10 százalékkal jobban teljesítettek, mivel képesek voltak leállítani az olvasás automatikus mentális folyamatát.

A hipnózis-szuggesztió hatására tehát valóban másképp észlelték a világot.

Navigációs menü

Mi állhat a jelenség hátterében? A teszt alatt fMRI-vel egyszerű magas vérnyomás mágneses rezonancia képalkotás és ERP-vel hipnotikus hipertónia potenciál vizsgálták, mi megy végbe az emberek agyában.

 • Hipertónia Angol, fordítás, példamondattal, Szótár Magyar-Angol
 • Tudományos körökben a magas vérnyomás pszichoszomatikus okaival kapcsolatban jelenleg megoszlanak a vélemények, ám a témával kapcsolatos kutatások egyre inkább azt bizonyítják, hogy a tartósan feszült, stresszes idegállapot magas vérnyomáshoz is vezethet.
 • Lerkamen a magas vérnyomás kezelésében
 • Magas vérnyomás elleni gyógyszer cseppenként
 • Magas vérnyomás januárban
 • Hipnózis és szóvakság
 • A jobb karom nehéz.

A Stroop-teszt keltette konfliktus, és ennek megoldási kísérlete általában fokozott aktivációval hipnotikus hipertónia a konfliktusok monitorozásával kapcsolatos agyterületen, az anterior cingulumban. Az eredmények megerősítik, hogy a hipnotikus szuggesztiók — legalábbis az erősen hipnábilis alanyoknál — igen hatékony eszközök lehetnek a meggyökeresedett mentális folyamatok megváltoztatására, hiszen a szuggesztiók hatása a hipnózis után is fennmaradhat.

Tartalomjegyzék

És ha káros szokásaink is ilyen mentális folyamatokon alapulnak, miért is ne lehetne ezeket is hipnózis alatt, szuggesztiókkal felülírni? A következőkben azt szeretné kimutatni, hogy vajon az erősen hipnábilisok — a populáció mintegy 10 százaléka — genetikailag különböznek-e a többiektől, ahogy ezt újabban több vizsgálat is sejteti.

Jakabffy ÉvaÉlet és Tudomány.