Hipertóniára fogékony. A vérnyomás időszakos változásai


hipertóniára fogékony

A bél mikrobiomja és a szív-ér rendszer betegségei A betegségekre való fogékonyság az életkorral növekszik és számos élettani folyamatot érinthet. Enyhe krónikus gyulladások jelennek meg, csökken a kognitív funkció, fogy az izomtömeg sarcopeniakrónikus betegségek: diabetes, hipertónia, atherosclerosis alakulhatnak ki.

Az esendőség frailty magakadályozásának — de legalább késleltetésének — egyik útja a mediterrán étrend követése zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak, oliva olaj, halak fogyasztása, a vörös húsok, a tejtermékek és a telített zsírok fogyasztásának kerülése.

A Gut c.

Mediterrán diéta, bél mikrobiom és egészség

A ban közölt NU-AGE diétás vizsgálatban öt európai országban Lengyelország, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság több mint személyen hipertóniára fogékony a MedDiet hatását: az étrendhez leginkább ragaszkodóknál javult az általános kognitív képesség és a memória, csökkent az osteoporosis, javultak a veleszületett immunfunkciók, a vérnyomás, és az erek rugalmassága is.

Paul W.

hipertóniára fogékony

Random kiválasztás alapján személy férfi, nő a NU-AGE MedDiet-et fogyasztotta 12 hónapon keresztül, míg a kontroll csoportot személy férfi, nő alkotta hipertóniára fogékony.

A mediterrán-stílusú étrend természetesen zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű magokból, hüvelyesekből, halból állt, és vörös húsokat, tejtermékeket, alkoholt, cukrot lehetőleg nem tartalmazott. A vizsgálat indítása előtt a résztvevők igen részletes orvosi vizsgálatokon estek át, melyek alapján a betegségekre való fogékonyság szerint csoportokra osztották őket: nem fogékony, nem esendő non-frail és előbb-utóbb esendővé váló pre-frail kategóriákat alakítottak ki.

A vizsgálók 12 hónap elteltével azt tapasztalták, hogy a MedDiet-hez leginkább ragaszkodó vizsgálati személyeknél a kontroll személyekhez képest lényegesen nagyobb lett a belek mikrobiomjának változatossága.

A magas vérnyomás kronoterápiája - II. rész

A mikrobiom változatosságának növekedésével együtt járt az esendőségi frailty markerek javulása, növekedett a kéz szorítóereje, nőtt a gyaloglás sebessége, javultak a kognitív funkciók. A mikrobiom változatosságával összefüggésben csökkent a gyulladásos markerek köztük a C-reaktív protein és az interleukin 17 szintje. Ezek a különbségek az olyan egyéb tényezők mint pl.

hipertóniára fogékony

A MedDiet-en lévő személyekben intervenciós csoport a változatosabb bakteriális populáció több rövid-láncú zsírsavat SCFA, short-chain fatty acid termelt, ami hipertóniára fogékony egészségi adatokat eredményezett.

Ezzel ellentétben a kontroll csoportba tartozó, normál nyugati étrendet követő csoportnál a diétás beavatkozás során csökkent a bakteriális populáció változatossága, és szervezetükben káros hatásokat pl.

hipertóniára fogékony

A vizsgálatokat végzők szerint a mikrobiom változatossága valószínűleg az alapvető táplálékok rostok, vitaminok, C-vitamin, thiamin, réz, vas, mangán fokozott bevitelének köszönhetően alakul ki. Meg kell jegyezni, hogy a különböző országokból származó személyek mikrobiomja a kiinduláskor lényegesen eltért, de a MedDiet-et fogyasztóknál gyakorlatilag azonossá vált, ami arra utal, hogy ezek élelmiszerek alapvetőek mindenütt — függetlenül attól az országtól, ahol a vizsgált személy él.

hipertóniára fogékony

Népegészségügyi genomika | Digitális Tankönyvtár

A szerzők szerint a MedDiet előírásai szerinti táplálkozásnak köszönhetően megváltozik a bél mikrobiota összetétele, speciális alkotóelemei, javul az ellenállóképesség, javulnak a kognitív működések és enyhül a gyulladásos státusz. Kutatások igazolták, hogy a bél mikrobiom változásai jelentős befolyással vannak pl.

hipertóniára fogékony

A hipertóniára fogékony tisztában vannak a fenti, csak megfigyelésen alapuló tanulmány korlátaival és azzal, hogy sok idős embernél a mediterrán diéta — pl. A táplálkozás, a mikrobiom és a gazdaszervezet egészségi állapotának összefüggése komplex jelenség, melyet sok-sok tényező befolyásol.

A tanulmány mindenesetre rámutat arra, hogy a hipertóniára fogékony mikrobiom a táplálkozással befolyásolható, és ezen keresztül hatással lehetünk az öregedés folyamatára.