Hipertónia vegetarianizmus. Zöldséggel a magas vérnyomás ellen | Magyar Nemzet


hipertónia vegetarianizmus

A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vonták górcső alá. A 18 országra kiterjedő hipertóniavizsgálatok több mint 21 ezer résztvevő bevonásával készültek.

hipertónia vegetarianizmus

A JAMA Internal Medicine című folyóiratban közölt metaanalízis eredményei szerint a hús nélküli étrendet folytató embereknek egyenletesen alacsonyabb és egészségesebb a vérnyomásértékük. Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ CDC szerint a hipertónia az agyi érkatasztrófa, a szív- és a vesebetegség, valamint a megrövidült várható élettartam vezető kockázati tényezője.

A magas vérnyomás minden harmadik felnőttet érinti az Egyesült Államokban — olvasható a LiveScience című tudományos-ismeretterjesztő portálon.

hipertónia vegetarianizmus

A mostani eredmények szerint a vegetáriánus étrendek a szisztolés vérnyomásérték 6,9 pontos és a diasztolés nyomás 4,7 pontos süllyedésével voltak összefüggésben. Néhány résztvevő esetében a növényi alapú étrendek jobban csökkentették a vérnyomást, mint a hipertónia kezelésére felírt gyógyszerek, és az utóbbinál esetlegesen jelentkező mellékhatásoknak is híján voltak.

Ez nem vegetáriánus étrend, de gazdag a zöldségekben és korlátozza a húsfogyasztást, különösen a vöröshúsok és felvágottak bevitelét. A magas vérnyomást már jó ideje a sóban és telített zsírokban gazdag táplálkozással, hipertónia vegetarianizmus elhízottsággal, a mozgásszegény életmóddal, az alkoholfogyasztással és a dohányzással hozzák összefüggésbe.

hipertónia vegetarianizmus

A szakemberek szerint a növényi alapú étrendekben alacsonyabb hipertónia vegetarianizmus telített zsírok és a só aránya, de magas a káliumtartalmuk, ami ellensúlyozni tudja a táplálékkal bevitt túl sok hipertónia vegetarianizmus hatását. A kutatók szerint ugyanakkor az analízisnek gyenge pontja, hogy nem tesz különbséget a különböző vegetáriánus étrendek — többek közt az összes állati eredetű terméket tiltó, illetve a tojást, illetve tejtermékeket megengedő liberálisabb diéták — között, illetve az egyes étrendek vérnyomásra gyakorolt hatásait sem hipertónia vegetarianizmus.

hipertónia vegetarianizmus

A szakemberek reményei szerint ezt a hiányosságot további tanulmányokkal pótolni tudják a jövőben. Ezek is érdekelhetik.

hipertónia vegetarianizmus