Agyrázkódás hipertónia. Agyrázkódás


A gyermekkori fejsérülések vezető okai Az agyrázkódás tünetei — eszméletvesztés, szédülés, egyensúly- és koordinációs zavar, magatartás- és hangulatváltozás, memóriaproblémák és zavartság — általában röviddel a sérülés után lépnek fel, ám esetenként napok telnek el a jelentkezésükig.

agyrázkódás hipertónia

A tünetek általában csak rövid ideig állnak fenn, de az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak, hogy az agyrázkódásnak hosszabb távú egészségi kihatásai is lehetnek. Egy ben közzétett vizsgálat szerint például a korábban agyrázkódást elszenvedett hivatásos futballisták körében életük későbbi szakaszában is gyakoribbak a memóriaproblémák, mint azoknál, akiknek anamnézisében nem szerepel agyrázkódás.

agyrázkódás hipertónia

A mostani vizsgálat alapján a szerzők összefüggést valószínűsítenek a serdülőkorban átélt agyrázkódás és az élet későbbi szakaszában kialakuló sclerosis multiplex SM között. A svédországi Orebro Egyetem professzora, dr.

agyrázkódás hipertónia

Scott Montgomery által vezetett vizsgálat eredményeit az Annals of Neurology  című lapban hozták nyilvánosságra. Az SM világszerte körülbelül 2,3 millió embert érint, kialakulásának hátterében kóros immunválaszt feltételeznek.

agyrázkódás hipertónia

A most megjelent vizsgálatban a Swedish Agyrázkódás hipertónia and Multiple Sclerosis országos regiszterből SM-beteget azonosítottak, akiknek mindegyike után született, diagnózisukat és között állították fel. Minden beteghez 10 olyan kontrollszemélyt rendeltek, akik nemük, életkoruk, a SM diagnózisának éve és a lakhely szerint megegyezett velük. Így összesen fő vett részt a vizsgálatban.

A Swedish Patient Register alapján kigyűjtötték azokat is, akiknél gyermekkorukban megszületésük és 10 éves koruk között agyrázkódás kórisméjét állították fel. A két adatbázis összevetése alapján nem találtak összefüggést a gyermekkori agyrázkódás és a későbbi életkorban diagnosztizált SM között.

agyrázkódás hipertónia

Az derült ki ugyanakkor, hogy serdülőkori agyrázkódást követően 22 százalékkal megnőtt a későbbi életkorban diagnosztizált SM előfordulási kockázata. Ennél is nagyobb rizikóemelkedést észleltek azoknál, akiknek anamnézisében egynél több agyrázkódás szerepelt, ebben a csoportban a kockázat kétszeres volt. Korábbi kutatások már rávilágítottak, hogy a fejsérülések kóros immunválaszt indítanak el, mely károsíthatja az agyat.

Gyermekek központi idegrendszeri sérülését illetően l Lásd: ebm Célok Meg kell szervezni az agyrázkódásos sérült otthoni, nappali osztályon vagy kórházi osztályon történő megfigyelését.

A szerzők feltételezése szerint ez a folyamat magyarázhatja a most észlelt összefüggéseket is. Agyrázkódás hipertónia Centers for Disease Control and Prevention CDC adatai szerint ben személynél állították fel sport- vagy szabadidős tevékenység agyrázkódás hipertónia bekövetkezett agyrázkódás vagy más koponyatrauma kórisméjét az Egyesült Államokban.

agyrázkódás hipertónia